Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
dania wegetariańskie z mozzarella
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
mozzarella
Skąd więc wziąć pionierski, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w gruncie rzeczy należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.