warzywa z kaszą jaglaną

Obecnie koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy produkty coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy jedliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie i naturalne artykuły. Z tego powodu coraz częściej też poszukuje się zastępników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje do głębi odsunięty od jadłospisu a produkty dość ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Nieraz zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one równie wiele artykułów odżywczych, jednakowoż organizm najzwyczajniej w świecie znosi je o wiele prawidłowiej. Imponującym przykładem trafnego produkty jest kasza jaglana, jaka dawniej gościła na stołach bardzo w szeregu przypadków a teraz niestety pozostała zapomniana.

kasza jaglana ze szpinakiem i kurczakiem

Na szczęście coraz więcej ludzi ceni jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta – kasza jaglana to gruntownie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to bardzo delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Należy traktować ją trochę inaczej niż szablonową, znaną nam kaszę, bo nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda nieco więcej czasu jednakowoż jest tego godne, bo wrażenia smakowe są ściśle mówiąc fajne. Dlaczego jednak powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma niezwykle dużo korzystnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny artykuł lub trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niezmiernie należytym źródłem bardzo wielu witamin z grupy B, jednak nie wyłącznie, dostarcza albowiem też witaminy z grupy E, które nadzwyczaj poprawiają pamięć i koncentrację a również wiele wspaniałych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest niezwykle bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i przede wszystkim neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To kapitalny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza niezmiernie odżywcza i w głównej mierze lekkostrawna, skutkiem tego nadaje się dla chorych i oczywiście dla dzieci, którym wbrew pozorom słuszny przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany w następstwie tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.