Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich potraw.
Winnica Kraków
Które wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.