Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród licznych opcji, które oferuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. bianca Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, ravioli oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film