Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie bo jest smaczne, pożywne oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Mocniej wrażliwi smakują mniej znane potrawy takie jak risotto, polentę i desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku cechom: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w karcie można znaleźć też mniej popularne włoskie potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i jedzenie z różnych zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zapominać wina. Kolacja w stylu włoskim z całą pewnością powinien zawierać też wino. Odrobina alkoholu to dla Włochów norma. o restauracji Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie chianti, kalabryjskie bivongi a także pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna mieć nie mały wachlarz win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film